Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

ABB satsar på egen busslinje i Västmanland

Sedan flera år har Axelssons kört högskoleelever mellan Västerås och Eskilstuna. Nu kör man även en ny linje för ABB-medarbetare. Foto: Ulo Maasing.

Sedan flera år har Axelssons kört högskoleelever mellan Västerås och Eskilstuna. Nu kör man även en ny linje för ABB-medarbetare. Foto: Ulo Maasing.

Storföretaget ABB har startat en egen busslinje, även om det ännu är ett försök. Under januari och februari provar man att köra busstrafik för sina anställda mellan Ludvika och Västerås. Busstrafiken är tänkt för både jobbpendlare och personer som reser i tjänsten mellan de två stora ABB-orterna.

– Ambitionen är att få ner användningen av hyrbilar, i första hand av säkerhetsskäl. Men det handlar också om miljön och att få ett så kostnadseffektivt resande som möjligt, säger ABB:s personalchef i Ludvika, Niclas Lamberg, till Dalarnas Tidningar.

Enligt ABB har företaget 90 medarbetare som bor i antingen Ludvika, Fagersta eller Västerås och som långpendlar. De erbjuds att istället pendla med buss för 120 kronor i månaden. När det gäller resor i tjänsten ställer däremot ABB krav på sina medarbetare att så långt möjligt åka buss eller tåg.

Varje morgon går en buss från såväl Ludvika som Västerås. På eftermiddagarna går bussarna tillbaka. Hittills har 25 – 30 personer per tur som åker med bussarna.

Trafiken körs av Axelssons Buss i Västerås som i flera år har bussat 6000 högskoleelver i veckan mellan Västerås och Eskilstuna.

För några år sedan startade Scania en liknande tjänst för sina medarbetare, Scania Job Express som går mellan Stockholm och Södertälje. Den busstrafiken har blivit en succé.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)