Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Känd finlandsbåt på väg till Kanada

Silja Festival blir hotell för byggnadarbetare i Kanada. Foto: Pjotr Makkonin/Wikimedia Commons.

Silja Festival blir hotell för byggnadarbetare i Kanada. Här förbereds fartyget vid kaj i Tallinn inför resan till den kanadensiska västkusten. Foto: Pjotr Makkonin/Wikimedia Commons.

Tallink Siljas välkända fartyg Silja Festival är just nu på väg till Kanada. Fartyget har sedan i våras legat overksam vid kaj i Tallinn, men har nu chartrats ut till kanadensiska intressen som också har option på att köpa Silja Festival. Därmed försvinner ett fartyg som har varit välkänt, inte minst bland svenska bussresearrangörer, bort från svenska farvatten.

I Kanada ska Silja Festival användas som hotellfartyg för byggnadsarbetare vid ett stort byggprojekt i British Columbia på den kanadensiska västkusten.

Silja Festival byggdes 1986 och hette först Wellamo. 1992 gick fartyget igenom en stor renovering och ombyggnad och bytte samtidigt namn till Silja Festival och trafikerade rutten Stockholm – Åbo. 2008 sattes hon in på rutten Stockholm – Riga där hon dock i våras ersattes av M/S Isabelle som tidigare seglade för Viking Line.

Sedan dess har fartyget legat vid kaj i Tallinn men är nu alltså på väg på sin hittills längsta resa.

I samband med att Silja Festival sattes i trafik till Riga flaggades hon om från svensk till lettisk flagg. Ursprungligen seglade fartyget under finsk flagg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)