Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk-svensk satsning på mer busstrafik över gränsen

Region Värmland och Østfold fylkeskommune planerar att starta gränsöverskridande trafik som konkurrerar med Swebus befintliga och Bus4yous planerade expresstrafik mellan Stockholm och Oslo.

Region Värmland och Østfold fylkeskommune planerar att starta gränsöverskridande trafik som konkurrerar med Swebus befintliga och Bus4yous planerade expresstrafik mellan Stockholm och Oslo. Foto: Ulo Maasing.

Kort efter att Nettbuss Express AB har aviserat att man tänker starta trafik med Bus4you mellan Oslo och Stockholm väcks nu planer på samhällsfinansierad busstrafik mellan Oslo och Karlstad. Det är Norges sydostligaste län, Østfold fylkeskommune, och Region Värmland som har kommit överens om att se hur man kan förbättra bussutbudet på sträckan.

En förstudie för en halv miljon norska kronor ska dras igång. Målet är att erbjuda såväl arbetspendlare som shopping- och fritidsresenärer ett kollektivt trafikutbud över den norsk-svenska gränsen.

Projektet backas upp av Region Värmland, Østfold fylkeskommune, EU:s regionala utvecklingsfond och det norska kommundepartementet.

Initiativtagarna menar att det idag bara finns en mycket begränsad kollektivtrafik öv er gränsen mellan Värmland och Østfold. Idag är det bara Swebus som kör kommersiell trafik med fyra turer varje vardag och ett fåtal stopp längs sträckan.

– Det är viktigt att se på en helhetslösning när det gäller utbudet av kollektivtrafik mellan Karlstad och Oslo, säger Østfolds fylkesordförande (dvs ordförande i landstinget) Ole Haabeth.

– Den gränsöverskridande trafiken mellan Norge och Sverige har ökat avsevärt de senaste åren. Expressbussutbudet mellan Oslo, Inre Østfold och Karlstad har däremot reducerats de senaste åren och ytterligare minskningar väntas. Utbudet av kollektivtrafik över gränsen är dåligt utbud och framstår för många inte som ett alternativ.

Om förstudien visar på ett tillräckligt passagerarunderlag ska trafiken starta på prov nästa år.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)