Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Oslo får ny ”cityterminal” för bussar

Oslo planerar en helt ny bussternminal i city som ska ersätta den nuvarande, intill centralstationen. Den nya terminalen är tänkt att byggas tvärs över spårområdet vid Oslo S. Illustration: COWI/MAD.

Oslo planerar en helt ny bussternminal i city som ska ersätta den nuvarande, intill centralstationen. Den nya terminalen är tänkt att byggas tvärs över spårområdet vid Oslo S. Illustration: COWI/MAD.

En helt ny bussterminal planeras i centrala Oslo. Den nya bussterminalen är ett av inslagen i en stor stadsomvandling av området kring järnvägsstationen Oslo S. Ambitionen är att utveckla Oslo S som knutpunkt för kollektivtrafiken. Samtidigt som nuvarande Oslo Bussterminal på Grønland, intill centralstationen ska läggas ner får Oslo sin egen, högklassiga ”cityterminal” som byggs över järnvägsspåren på Oslo S.

En rad instanser har samarbetat kring planerna som ska ge möjlighet till en kraftig ökning av kollektivresandet till, från eller genom den tänkta knutpunkten.

Idag används denna av ca 250 000 resenärer om dagen. Av dessa reser 33 procent med tåg, 35 procent med tunnelbana, 11 procent med långfärdsbuss och 21 procent med stadsbuss och spårvagn.

Försiktiga beräkningar kalkylerar med en 50-procentig trafikökning med kollektivtrafiken fram till 2030. Det skulle innebära att knutpunkten då får 390 000 dagliga resenärer. Men tillväxten de kommande 20 åren kommer sannolikt att bli radikalt större eftersom det finns ett politiskt mål att all trafikökning i Osloområdet ska klaras med kollektivtrafik.

I utvecklingsarbetet ingår den helt nya bussterminalen. Fyra alternativ har utretts och parterna bakom planarbetet rekommenderar nu en terminal som byggs tvärs över spårområdet på Oslo S.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)