Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tryggare i Väst

Det var inte bättre förr. Klotter, skadegörelse och annan vandalisering i kollektivtrafiken i Västra Götaland har minskat rejält. Foto: Ulo Maasing.

Det var inte bättre förr. Klotter, skadegörelse och annan vandalisering i kollektivtrafiken i Västra Götaland har minskat rejält. Foto: Ulo Maasing.

Det har blivit tryggare att resa med kollektivtrafiken i Västra Götaland. Enligt Västtrafiks årliga trafikhändelserapportering minskade antalet ordningsstörande incidenter i kollektivtrafiken med nästan en tredjedel förra året.

Statistiken bygger på inrapporteringen av trafikhändelser från Västtrafiks leverantörer.

Klotter och vandalisering av fordon är ett stort problem för kollektivtrafiken, men en positiv trend i Västra Götaland är att antalet händelser minskat med 34 procent jämfört med 2012.

Även klotter och skadegörelse av hållplatser har minskat och kostnaderna för sanering och reparationer har sjunkit med 900 000 kronor jämfört med föregående år. Kostnaden för återställande av hållplatser 2013 slutade på 3,4 miljoner.

När det gäller stenkastning och liknande mot bussar och spårvagnar minskade antalet incidenter med 43 procent under 2013. Till dessa tillkommer ytterligare 129 incidenter med beskjutning med grön laser. En minskning med 30 procent jämfört med föregående år.

– Det är mycket tillfredsställande att konstatera att det förebyggande arbetet fungerar och att kollektivtrafiken blivit tryggare. Samtidigt som det innebär att vi slipper en del tråkiga och onödiga kostnader, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)