Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Veoliakritik mot kontantstopp

Ett knivrån i Sundsvall den 6 februari ledde till kontantstopp i hela Västernorrland den 12:e. Orimligt, anser Veolia. Arkivbild: Ulo Maasing.

Ett knivrån i Sundsvall den 6 februari ledde till kontantstopp i hela Västernorrland den 12:e. Orimligt, anser Veolia. Arkivbild: Ulo Maasing.

Det kontantstopp som infördes på bussarna i Västernorrland i onsdags får ny hård kritik från Veolia Transport. Det var Kommunal som la skyddsstopp för kontanthantering i hela länet till följd av ett rån som skedde ombord på en buss i Sundsvall den 6 februari. Veolia anser att det inte finns någon hotbild i kollektivtrafiken utanför Sundsvalls tätort.

Kommunal motiverade stoppet bland annat med en ökad hotbild mot förare och att förare själva upplever en oro för att man hanterar kontanter i samband med biljettförsäljning.

Veolia kör busstrafik i Kramfors, Sollefteå och Härnösand och enligt SvT:s regionala nyhetsprogram Mittnytt hävdar Veolia i en skrivelse till Arbetsmiljöverket att det inte finns någon hotbild i kollektivtrafiken utanför Sundsvalls tätort, inräknat Njurunda, Matfors och Timrå.

Veolia menar också att stoppet vilar på svaga grunder och istället skapar nya konflikter när förare måste nobba passagerare som inte kan betala för sig på annat sätt.

– Att ta till en så extrem och allvarlig åtgärd som att hindra kontant betalning i en verksamhet som servar drygt 20 000 länsmedborgare varje vardag kan inte bygga på så vaga grunder. Den ökande hotbilden och råare tonen i samhället kan inte påverkas av ett kontantstopp, skriver Veolias affärschef Lars-Åke Wågström enligt SvT till Arbetsmiljöverket.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)