Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyskland överlägset störst på krympande utlandsmarknad

Mikael Persson, Sveriges Bussföretag, redovisade rykande färska siffror om utvecklingen av bussturism. Foto: Ulo Maasing.

Mikael Persson, Sveriges Bussföretag, redovisade rykande färska siffror om utvecklingen av bussturism. Foto: Ulo Maasing.

Tyskland är den överlägset mest besökta destinationen när svenskarna åker utomlands med buss men antalet bussresor utomlands minskar. Däremot ökar det totala antalet resor med charterbuss. Det framgår av den statistikrapport som Sveriges Bussföretag presenterade på TUR-mässan i Göteborg på torsdagen.

– Att det totala charterbussresandet ökar är glädjande för oss i branschen som arbetar aktivt för att få fler att välja bussen. Men det finns en tydlig nedgång för utlandsresor. Kanske beror det på att det blir allt populärare med kombinationsresor med flyg och charterbuss, säger Mikael Persson, ansvarig för turistfrågor på Sveriges Bussföretag.

På Busstorget på TUR presenterade han den årliga rapporten om bussturismens utveckling. Jämförelsen med tidigare år kompliceras av att urvalskriterierna i undersökningen har ändrats från och med i år. Tidigare redovisade statistiken resor över 100 kilometer, men nu redovisas resor, oavsett deras längd.

Det har gjort att antalet resor har ökat dramatiskt enligt statistiken. Eftersom korta resor nu också tas in i statistiken får färdmedel som tåg, bil, linjebuss men även charterbuss i viss utsträckning en starkare resandeutveckling än flyg och båt. Få flyger ju 50 kilometer…

Personbil är det dominerande färdmedlet med 71,1 procent av alla resor. Tåget har 9,9 procent och reguljärflyget 7,9 procent av marknaden. Charterbussen har endast 1,3 procent av de totala resorna, en minskning trots att resandet i absoluta tal har ökat från 1 847 000 resor i fjol till 1 987 000 resor i år.

Den största resenärsgruppen för bussresor är i åldern 15 – 29 år. Flertalet bpr i fristående villa och har en hushållsinkomst på över 700 000 kronor om året.

Trots att det totala resandet med charterbussar har ökat sedan 2012 har utlandsresorna minskat tydligt, från 551 000 år 2012 till 394 000 i fjol. År 2012 stod utlandsresorna för 30 procent av charterbussresorna, i fjol bara för 20 procent.

Tyskland dominerar stort bland utlandsdestinationerna. Därefter följer Åland, Danmark, Österrike, Norge, Kroatien, Frankrike, Polen, Italien och Nederländerna.

Inom Sverige ligger resor till Stockholm i topp. Därefter följer i tur och ordning Göteborgs stad, Dalarnas län, Östergötlands län, Övriga Stockholms län,Övriga Skåne län (utanför Malmö), Gävleborgs län, Jämtlands län och Västernorrlands län.

Högst på listan för syftet med bussresan är att ”Uppleva gemenskap med andra” och ”Åka på idrottsresor”.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)