Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler i Norge intresserade av elbussar

 

Den norska staden Arendal kan få elbussar i centrum nästa år. Foto: Karl Ragnar Gjertsen/Wikimedia Commons.

Den norska staden Arendal kan få elbussar i centrum nästa år. Foto: Karl Ragnar Gjertsen/Wikimedia Commons.

Den norska staden Arendal kan komma att få elbussar i trafik nästa år. Ett enhälligt fylkesutvalg (motsvarande våra landstings- och regionfullmäktige) i Aust-Agder sa tidigare i veckan ja till att starta ett pilotprojekt med elbussar i Arendal som är en stad med cirka 35 000 invånare.

Aust-Agder är en del av Zero, ett spjutspetsprojekt på miljö- och klimatområdet. Man räknar med att fylket kan spara stora kostnader om man väljer elbussar.

– Om Arendal byter ut de tre bussarna som går i centrum idag kan man spara miljoneblopp i bränslekostnader. Men samtidigt finns det andra kostnader för elbussarna, bland annat inköp och laddstationer, säger Ingvild Kilen Rørholt till det norska etermedieföretaget NRK.

Om Arendal får elbussar kan också den sydnorska staden Kristiansand komma att följa efter.

– Vi gör en löpande värdering och kan tänka oss elbussar i Kristiansand. Det handlar helt enkelt om att få mest miljö för skattebetalarnas pengar. Den största miljövinsten är att så många som möjligt åker buss i stället för bil, säger Siv Wiken, vd för Agder Kollektivtrafikk, till den norska radiokanalaen Radio Sør.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)