Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Betalsystem slukade 150 000 resenärer

Sundsvall

Bussresenärer i Sundsvall vände i fjol kollektivtrafiken ryggen. Eller inte. Kanske åts de bara upp av ett krånglande betalsystem. Foto: Ulo Maasing.

Trenden med ökat bussresande i Sundsvall sedan 2008 bröts med besked förra året. Kanske. De 150 000 resor som minskningen uppgick till kan ha slukats av brister i betalsystemet – något som ett antal län har råkat ut för under de senaste åren.

5 428 000 bussresor 2012 blev 5 280 000 förra året.

– Förmodligen beror det på det krångel vi då hade, säger Sundsvalls kollektivtrafikchef Christer Tarberg till Sundsvalls Tidning.

– Om vi jämför de två åren så var mars den månad vi hade den kraftigaste nedgången och det var då vi införde det nya biljetsystemet.

Krånglet var så omfattande att resenärer fick åka gratis och således inte registrerades. Samtidigt halkar Sundsvall efter när det gäller kollektivtrafikmyndighetens mål att fördubbla resandet från 2008 till 2015. Skulle utvecklingen ha gått enligt planerna borde Sundsvall i fjol ha haft 6,8 miljoner bussresor. Det blev 5,3 miljoner.

– Man måste sätta in allt i en helhet. Grattis parkering efter 16 och på lördagar påverkar också vad folk väljer att åka, egen bil eller kollektivt, säger Christer Tarberg till Sundsvalls Tidning.

Eftersom utvecklingen inte har gått som de ansvariga hade tänkt sig har kollektivtrafikmyndigheten skjutit fram målet om en fördubbling till 2020. Då ska man ha nått 7,8 miljoner resor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)