Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Destination Gotland får förlängt med tio år

Destination Gotland får fortsätta att köra färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet åtminstone till och med år 2017. Foto: Destination Gotland.

Destination Gotland får fortsätta att köra färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet åtminstone till och med år 2027. Foto: Destination Gotland.

Destination Gotland AB kommer att köra färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland ytterligare tio år. Trafikverket och Destination Gotland har nu tecknat ett nytt avtal om färjetrafiken till och från Gotland. Avtalet gäller trafiken under åren 2017 – 2027. Gotlandstrafiken får i och med avtalet ett nytt fartyg med modern och miljövänligare drift. Kontraktsbeloppet uppgår till 498 Mkr/år i fastpris.

Inför upphandlingen hade Trafikverket som mål att skapa en trafik med god kvalitet och som är miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Trafiken ska ligga i linje med de transportpolitiska målen, bidra till Gotlands utveckling och ge en tillfredsställande transportförsörjning för passagerare och gods.

– Jag är glad att vi nu är klara med upphandlingen av färjetrafiken. Destination Gotland har fått det fortsatta förtroendet att bedriva färjetrafik till och från Gotland. Upphandlingen har skett i konkurrens där tre anbud inkom. Statens kostnader för det nya avtalet beräknas bli samma som i det nuvarande avtalet omräknat till samma prisnivå samtidigt som operatören nu tar en större bränslerisk, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Trafiken kommer bedrivas med en liknande trafiklösning som idag.

Destination Gotlands avsedda trafiklösning baseras på tre fartyg varav ett nybyggt fartyg konstruerat för att använda LNG (flytande naturgas) som bränsle för fartygets framdrivning. Vid en övergång till LNG som bränsle görs stora miljövinster, jämfört med att använda traditionellt bränsle.

Uppdraget kommer att gälla från den 1 februari 2017 och tio år framåt med möjlighet till förlängning.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)