Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare betala i Skåne i framtiden

Skåne satsar på att tillsammans med Vinnova utveckla ett nytt, enklare betalsystem i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Skåne satsar på att tillsammans med Vinnova utveckla ett nytt, enklare betalsystem i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Det ska bli enklare för människor att betala i kollektivtrafiken i Skåne. Region Skåne ska, först i landet, ingå i ett projekt med statliga Vinnova för att utveckla framtida betalningslösningar i kollektivtrafiken för att göra det lättare att betala för sin buss- eller tågresa i Skåne.

Regionen avsätter 6 miljoner kronor till detta. Vinnova bidrar i sin tur med 1,5 miljoner kronor i finansiering för 2014-2015. Framtidens betalningssätt ska vara enkel, flexibel, tillgänglig och inte beroende av gammal teknik.

Det finns idag förväntningar från våra resenärer att det ska vara enklare att betala för sin resa.  Därför tar vi nu nästa steg för att möta detta behov. Med framtidens teknik ska du bara vara ett enkelt knapptryck från att köpa din resa oavsett om du är hemma eller på jobbet, säger Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden och regionråd.

För att möta den snabba utvecklingen på marknaden och ökade förväntningar från människor genomför Region Skåne en innovationsupphandling för framtidens betalning i kollektivtrafiken. Runt 2020 är det rimligt att ett nytt biljettsystem ska kunna se dagens ljus.

– Vår ambition från Skånetrafikens sida är att ligga i framkant inom svensk kollektivtrafik när det gäller nya sätt att se på betallösningar. Vi är inte främmade i vårt fortsatta arbete att titta på andra branscher för att på sätt beredda vår kunskap och hitta nya och spännande lösningar. Vi ser också gärna en samverkan om dessa frågor inom vår bransch, avslutar Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)