Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-ja till import av bioetanol

Handelsminister Ewa Björling: "Ett glädjande besked". Foto: Regeringskansliet.

Handelsminister Ewa Björling: ”Ett glädjande besked”. Foto: Regeringskansliet.

EU har sagt ja till en svensk ansökan om att även i fortsättningen få importera bioetanol för produktion av biobränsle. Det innebär att den befarade tullhöjningen som skulle ha påverkat drivmedelspriset för miljövänliga bussar och lastbilar som drivs med ED95 kunde undvikas.

Omröstningen som ägde rum i EU:s tullkodexkommitté innebär att ett svenskt företag får fortsatt tillstånd att importera bioetanol från länder utanför EU för bearbetning under tullkontroll i syfte att tillverka biobränslet ED95.

Bearbetning under tullkontroll är ett förfarande som innebär betydligt lägre tullkostnader eftersom tull betalas på den färdigbearbetade varan (biobränslet) istället för på importvaran (bioetanol).

– Det här var ett glädjande besked. Ett ”nej” i omröstning hade varit ett rejält bakslag för den innovativa marknaden för biobränslen. Den svenska marknaden för miljövänliga bussar och lastbilar har en spännande framtid, säger handelsminister Ewa Björling.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)