Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Citybuss fortsätter i Piteå

Citybuss får fortsätta köra tätortstrafiken i Piteå. Sedan man tog över trafiken 2007 har resandet med stadsbussarna i Piteå ökat kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Citybuss får fortsätta köra tätortstrafiken i Piteå. Sedan man tog över trafiken 2007 har resandet med stadsbussarna i Piteå ökat kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart att Piteå Citybuss AB får fortsätta att köra tätortstrafiken i Piteå. Det nya avtalet tar vid när det nuvarande går ut vid årsskiftet, uppger företagets styrelseordförande Leif Drugge för bussmagasinet.se. Piteå Citybuss har under den tid man kört tätortstrafiken i staden ökat kollektivresandet dramatiskt.

Det nya avtalet omfattar trafik med tretton bussar och innebär inga förändringar jämfört med dagens upplägg. Avtalsperioden är tre år plus ett optionsår. Det nya avtalet innebär också att företaget kan köra trafiken med befintliga bussar.

Piteå Citybuss AB ägs av familjeföretagen Alviks Trafik samt Nordbergs Buss & Resetjänst, samt till en mindre del av Centrala Buss i Norrbotten AB.

Företaget har kört tätortstrafiken i Piteå sedan 2007. Linjenätet omfattar fyra ”vanliga” busslinjer, en servicelinje samt Citybussen som är en linje med nolltaxa och som trafikerar centrala Piteå dagtid på vardagarna.

Under den tid Citybuss Piteå har kört trafiken har resandet ökat dramatiskt. År 2006, innan Citybuss tog över, gjordes det 300 000 resor med tätortsbussarna i Piteå. 2012 var resorna 392 000, en ökning med 31 procent. I fjol hade man dock en liten nergång i resandet och kunde räkna in 384 000 resor.

Företaget arbetar med ett utpräglat incitamentsavtal där resandeincitamentet uppgår till 50 procent. Man har satsat på att ha en tydlig profil och har ansvaret för marknadsföringen, hemsidan och tidtabellerna.

Företaget har också satsat hårt på marknadsföringskampanjer som finansieras genom reklamförsäljning på bussarna.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)