Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Småorter i Dalarna blir av med bussen

Dalatrafik2En rad mindre orter i Dalarna blir av med sina nuvarande bussförbindelser i augusti. En del av dem kommer att få anropsstyrd trafik, men till en början kommer den möjligheten bara att finnas på ett begränsat antal orter. Vilka samhällen som blir av med sina nuvarande bussförbindelser har Dalatrafik, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken, ännu inte avslöjat.

Helt klart är dock att många förändringar väntar busstrafiken i Dalarna. Den tidigare särskilda kollektivtrafiken, alltså skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst, kommer till stor del gradvis att integreras i den ordinarie kollektivtrafiken.

Syftet bakom förändringarna är att göra det snabbare att åka buss mellan de större orterna i Dalarna genom att bussarna stannar vid färre hållplatser.

Bengt Benjaminsson, trafikchef vid Dalatrafik, säger till Dalarnas Tidningar att den största orsaken till att fler väljer bilen än kollektivtrafiken är att bussen tar väsentligt mycket längre tid.

Dalatrafik ligger i botten i landet när det gäller kollektivresor.

– Mellan Leksand och Rättvik till exempel kanske man hämtar upp passagerare med ett mindre fordon på mindre hållplatser och kör in dem till Leksand där de får kliva på i Leksand i stället, säger Bengt Benjaminsson till Dalarnas Tidningar.

Hur det blir med anslutningstrafiken med de mindre fordonen är dock luddigt.

– Till hösten är det egentligen en uppstart. Det kommer kanske att ta ett halvår, fram till jul eller så, innan man ser vilka fordon som kan erbjuda servicetrafik till vissa orter, säger Bengt Benjaminsson.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)