Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Paketbilar ja, kollektivtrafik nej när Region Gotland slår till

Massor av bilar, både persnbilar och varubilar, tillåts köra in till Hamnplan i Visby under Almedalsveckan. Men för busstrafikens några turer i timmen är det stopp. Flybussarnas vd John Strand är upprörd. Foto: Ulo Maasing.

Massor av bilar, både persnbilar och varubilar, tillåts köra in till Hamnplan i Visby under Almedalsveckan. Men för busstrafikens några turer i timmen är det stopp. Flybussarnas vd John Strand är upprörd. Foto: Ulo Maasing.

Massor av bilar tillåts köra in mot Hamnplan i Visby under Almedalsveckan. Personbilar, hantverkare, paketbilar rullar i strid ström in mot själva hjärtat i Almedalsaktiviteterna. Men kollektivtrafiken stängs ute av Region Gotland.

Flygbussarna liksom den trafik som Perssons Bussar normalt kör till Kneippbyn förvisas den här veckan från sina ordinarie hållplatser vid Hamnplan i Visby och bort till färjeterminalen. Det är något som har fått många företrädare för bussbranschen som är på plats under Almedalsveckan att häpna.

John Strand, vd för Flygbussarna, är djupt upprörd.

– De somrar som vi hittills har kört mellan Visby Airport och centrum har hittills aldrig lönat sig. Vi har gjort det för att visa att vi gör en långsiktig satsning på trafiken och på att vi är seriösa. Nu saboteras den enda vecka på året då vi får lönsamhet i trafiken av Region Gotland.

– Massor av bilar av alla slag släpps in till Hamnplan, men den reguljära busstrafiken med ett par turer i timmen stängs ute. Det är orimligt. Vi förlorar massor av kunder på det här.

– Det här gör att vi inför kommande somrar måste ta oss en allvarlig funderare på om vi ska fortsätta satsa på Gotland eller inte, säger John Strand.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

 1. Intentionerna från början var goda, de senaste åren har det varit kaos i inre hamnen med stillastående trafik långa tider och när det rullade var det rena turen att ingen blev överkörd.

  Nu påräknades ännu större tillströmning med tanke på valåret och även att ”Gotlandsbåten AB” skulle trafikera Västervik-Visby och lägga till i inre hamnen, ett kaos utan dess like skulle ha uppstått.

  Tanken var att enbart nödvändiga transporter till firmor berörda av avstängningarna skulle tillåtas och varken Taxi eller Buss vare sig linje eller beställningstrafik.

  Nu kom inte Gotlandsbåten igång vilket väl är bekant för de flesta, sedan delades dispenser ut till de flesta ”utställare” under Almedalsveckan vilket ledde till en betydligt större trafik än vad man kanske tänkt sig.

  Har man inget bagage är det inga avstånd att gå från Hamnterminalen även om man borde ha kunnat propsat på en hållplats utanför Gotlandsbåtens-Pigge W kontor i rondellen där artikelfotot är taget.

  Även transferbussar och CSS bussar till ankommande kryssare berörs och det har såvitt bekant bara delats ut en dispens för kombinerad buss-bagage-gods under veckan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)