Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre lönsamhet för Volvo Bussar

"Det finns en klar trend mot elektromobilitet", skriver Volvo Bussar i sin delårsrapport. Det här är en av de hybridbussar man nyligen levererat till Nobina för trafik i Sundsvall. Foto: Volvo Bussar.

”Det finns en klar trend mot elektromobilitet”, skriver Volvo Bussar i sin delårsrapport. Det här är en av de hybridbussar man nyligen levererat till Nobina för trafik i Sundsvall. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar förbättrade lönsamheten under det andra kvartalet, skriver företaget i sin kvartalsrapport på fredagen. Rörelseresultatet förbättrades från 11 miljoner kronor under andra kvartalet 2013 till 70 miljoner i år. Även orderingång och leveranser ökade.

Leveranserna uppgick till 2 194 bussar, en ökning med 7%. Orderingången det andra kvartalet uppgick till 2 403 bussar, vilket var en ökning med 3% jämfört med samma period förra året.

– Den globala bussmarknaden återhämtar sig långsamt från historiskt låga nivåer. I Europa har totalmarknaden varit något upp under årets fyra första månader.

– De asiatiska marknaderna visar tillväxt, men från låga nivåer. I Sydamerika är utvecklingen på den brasilianska stadsbussmarknaden fortsatt svag, medan segmentet för turistbussar återhämtar sig gradvis.

– Det finns en klar trend mot elektromobilitet med stort intresse för hybridteknik för kollektivtrafik i Sydamerika. I Nordamerika är trenden på turistbuss- och kollektivtrafikmarknaden något positiv, skriver Volvo Bussar i rapporten.

Volvo Bussar levererade 2 194 bussar under det andra kvartalet 2014, jämfört med 2 050 bussar under det andra kvartalet 2013, en ökning med 7%.

Leveranserna i Sydamerika steg med 20%. Leveranserna i Europa var upp med 33% medan de minskade med 35% i Asien. Orderingången det andra kvartalet uppgick till 2 403 bussar, vilket var 3% fler än föregående år.

Nettoomsättningen det andra kvartalet steg med 19% till 4 775 Mkr (4 008). Justerat för förändrade valutakurser steg nettoomsättningen med 18%. Bussar redovisade ett rörelseresultat på 70 Mkr (11) exklusive omstruktureringskostnader på 6 Mkr (0).

Rörelsemarginalen exklusive omstruktureringskostnader uppgick till 1,5% (0,3). Resultatökningen är en effekt av en förbättrad eftermarknadsaffär och högre volymer, vilket delvis motverkades av produktionsstörningar och negativ produktmix. Jämfört med det andra kvartalet 2013 påverkades rörelseresultatet positivt av förändrade valutakurser om 30 Mkr.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)