Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss får skolskjuts efter direktupphandling

BorgholmDen segslitna striden om skolskjutsar i Borgholms kommun på Öland har nu fått en tillfällig lösning. Kommunen direktupphandlar trafiken av Bergkvarabuss för att säkerställa att det ska finnas skolskjutsar när höstterminen börjar. Samtidigt har det ansvariga kommunalrådet hoppat av sitt ansvar, vilket hon dock förnekar.

Turerna kring skolskjutsupphandlingen i Borgholm börjar nu bli allt mer invecklade. I februari förlorade det öländska bussföretaget Tomas Buss två av sina tidigare skolskjutsområden till Bergkvarabuss. Tomas Buss protesterade och begärde att kommunen skulle ändra sig eftersom man ansåg att det hade begåtts formella fel i upphandlingen.

Det ansvariga kommunalrådet Lisbeth Lennartsson(C) rev i mars upp beslutet och gav tillbaka trafiken till Tomas Buss. Det ledde till en öppen konflikt med partikamraten Christina Ateva, ordförande i utbildningsnämnden.

Bergkvarabuss överklagade det nya beslutet och fick senare gehör för sin ståndpunkt hos förvaltningsrätten. Domstolen krävde att kommunen skulle göra om upphandlingen. Tomas Buss gick då vidare med ett överklagande till kammarrätten där ärendet nu ligger och inget händer på grundav semestrarna.

För att skolskjutsarna ska rulla under höstterminen har kommunens egen jurist rekommenderat Borgholms kommun att utgå från förvaltningsättens dom och låta Bergkvarabuss köra efter en direktupphandling av trafiken.

Det har lett till att konflikten mellan de båda centerpolitikerna i kommunen har skärpts.

– Jag måste ta ansvar för att det finns skolskjuts när skolan börjar och kan inte göra annat än att följa vår jurists rekommendation, säger utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva till tidningen Barometern.

Men kommunalrådet Lisbeth Lennartsson hänvisar till andra jurister som hon inte vill avslöja namnet på och menar att rättspraxis är att den tidigare entreprenören (alltså Tomas Buss) ska få fortsätta att köra tills det har kommit en slutlig dom.

Hon vägrar också enligt Barometern att skriva på ett avtal med Bergkvarabuss som skulle gälla en månad i taget i avvaktan på ett slutligt domstolsavgörande. I stället har hon delegerat ansvaret till Christina Ateva.

Men hon förnekar enligt Barometern att hennes agerande skulle bero på att försöka slippa ansvar i frågan som lokalt är väldigt laddad.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)