Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med Dalarnas nya busstrafik

    Faluns nya busslinjer. Nu har Dalatrafik presenterat hela den nya busstrafik som Dalarna får den 17 augusti.

Faluns nya busslinjer. Nu har Dalatrafik presenterat hela den nya busstrafik som Dalarna får den 17 augusti.

Dalatrafik har nu presenterat detaljerna i den nya busstrafik som lanseras i Dalarna den 17 augusti. Det är den första större linjeförändringen i Dalarna på 30 år. Den nya trafiken bygger på fyra olika produkter: Direktbussar, Landsbygdsbussar, Stadsbussar och Flextrafik. De flesta av dagens busslinjer kommer att finnas kvar men alla linjer kommer att byta linjenummer.

Daltrafiks fyra nya koncept, eller produkter.

Daltrafiks fyra nya koncept, eller produkter.

En del linjer kommer att försvinna och andra kommer att tillkomma. Tätortstrafiken döps om till Stadsbussar. Liksom för de övriga produkterna ska det tydligt av hållplatstavlor, linjekartor, skyltar mm framgå vilken produkt som angör hållplatsen.

Under en tid kan informationen vara förvirrande för resenärerna. Från vecka 31 bys hållplatsskyltarna ut. Under en period kan det därför hända att numret på bussen som kommer och det på hållplatsen inte stämmer överens. Men det gamla systemet gäller som vanligt fram till den 17 augusti.

Direktbussarna samordnas med tågtrafiken. Direktbussarna binder ihop alla kommuner med snabb trafik och tätare utbud än idag. De går på de stora vägarna med få stopp och körs med bussaar som har en högre standard än övrig trafik och bland annat med trådlöst internet.

Som ett komplement till de snabba direktbusslinjerna finns ett lokalt nät av landsbygdsbussar. De stora bussarna kör den omfattande och tidtabellslagda linjetrafiken där många reser. Resterande turer körs av mindre fordon.

De särskilda skolskjutsarna, sjukresorna och färdtjänstresorna samordnas, där så är möjligt, och öppnas efterhand för allmänheten. Det nya namnet för denna anropsstyrda trafik för allmänheten är Flextrafik. Flextrafiken kör endast från/till de hållplatser/adresser där bokning finns och alltid till/från givna målpunkter.

Flera linjer kommer att gå ”rakare”.  En del resenärer på orter med lågt resande kommer att få längre till sin hållplats och ett minskat utbud. På dessa orter har respektive kommun möjligheter att täcka upp med kompletterande flextrafik, men allt kommer inte att vara färdigt till augusti.

Detaljerad information, med uppgifter för alla kommuner i Dalarna, finns på Dalatrafiks hemsida.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)