Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL fortsätter att missa budgeten och tappa marknad

Resenärerna i Storstockholm väljer inte kollektivtrafiken som SL hade hoppats på. Foto: Ulo Maasing.

Resenärerna i Storstockholm väljer inte kollektivtrafiken som SL hade hoppats på. Foto: Ulo Maasing.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, som svarar för mer än hälften av landets kollektivtrafik fortsätter att missa budgeten. Man har på lång tid inte lyckats vända sin skakiga ekonomi. Det framgår av den ekonomiska månadsrapporten från Stockholms läns landsting. En anledning är att resandet inte ökar som SL hade hoppats på.

Bra under maj månad hade SL biljettintäkter som låg tolv miljoner under budget, och under perioden januari – maj låg man 76 miljoner kronor lägre än budgeterat. Detta trots att intäkterna från resenärerna hade ökat med 3,9 procent jämfört med samma period i fjol till 2898 miljoner kronor.

SL skyller de dålig siffrorna på att resenärerna väljer att åka på billigare biljetter samt att resandedeökningen har mattats av jämfört med åren 2012-2013.

Det innebär också att SL fortsätter att tappa marknadsandelar.

– Resandeutvecklingen har inte alls ökat i den takt som förväntas. Den senaste prognosen jag sett visar att SL räknar med att resandet i kollektivtrafiken ökar med knappt 0,2 procent i år. Samtidigt har vi en befolkningsökning på runt 2 procent ,  det vill säga tio gånger så mycket, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg(S).

Enligt landstinget kommer SL att missa budgeten i år med 100 miljoner kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)