Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

20-årig mästare gör kollektivresan lättare

Reskollen

Reskollen har en egen reseplanerare, som för närvarande har med resor med SL, Waxholmsbolaget, Flygbussarna och Arlanda Express. Den har även fördelen att ingen internetuppkoppling krävs för att den ska fungera. Nu ska en version för iOS utvecklas, likaså lösningar för andra delar av landet än Storstockholm.

Reskollen heter en ny app som nu har lanserats för att göra kollektivresan i Storstockholm lättare. Den nya Androidappen har skapats av Mårten Wiman, 20 år och svensk mästare i programmering. Appen är resultatet av en tävling som utlystes hösten 2012, ITS Innovation Stockholm Kista, och som syftade till att få fram kreativa lösningar som kunde minska trafikproblemen i länet. Mårten Wimans bidrag var ett av tre vinnande förslag som fick dela på tre miljoner kronor för att kunna realisera sina idéer.

– Nästa steg är att utveckla en iOS-version av appen, samtidigt som jag fortsätter att förbättra Android-versionen. Därefter kommer appen anpassas till andra län, för det finns definitivt ett behov för reseplanerare i mobilen även på andra platser i Sverige, säger Mårten Wiman.

– Jag tycker inte att SL:s stationsförslag är tillräckligt bra, så jag har utvecklat en egen sökfunktion som tar hänsyn till användarens position och tidigare beteende för att ge varje person de bästa förslagen för just henom.

– Jag har även utvecklat en egen reseplanerare som både fungerar offline och har med andra trafikföretag som Arlanda Express och Flygbussarna. Det var en utmaning att få algoritmen snabb nog med de begränsade resurser som finns på mobiler och surfplattor, säger Mårten Wiman.

Bakom innovationstävlingen stod SL, Stockholms stad, Trafikverket, Kista Science City, ITS-rådet och Vinnova.

I höst börjar Mårten Wiman första året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Den här videon visar i korthet hur appen fungerar:

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)