Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis buss om du lämnar bilen

Gullmarsplans tunnelbanestation är knutpunkt för många av bussarna till och från Tyresö.

Gullmarsplans tunnelbanestation är knutpunkt för många av bussarna till och från Tyresö. Foto: Jonatan Svensson Glad/Wikimedia Commons.

Tyresö kommun sydost om Stockholm och SL (Storstockholms Lokaltrafik) ska försöka locka bilpendlare att ta bussen istället. I dagarna skickas ett brev ut till alla i Östra Tyresö som äger en bil. De erbjuds gratis SL-kort under 14 dagar mot att de ställer bilen hemma när de åker till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteter. Kortet gäller dygnet runt i två veckor på buss, tunnelbana och pendeltåg i Stockholms län.

Den som vill bli testresenärer anmäler sig enkelt via en direktlänk på webben, men det går också att anmäla sig via ett portofritt kort. Därefter får de utvalda resenärerna ett 14-dagarskort som aktiveras första gången det används. 1 september är sista anmälningsdag.

– Vi söker framför allt resenärer som idag inte upptäckt kollektivtrafiken och inte vet hur lätt det kan vara att åka buss till jobbet, berättar Helena Hartzell, trafikplanerare i Tyresö kommun.

I samband med intresseanmälan får testresenärerna svara på några frågor om hur de reser idag. Senare i höst följs projektet upp med både e-postenkät och telefonintervjuer.

– Det ska bli spännande att se hur många som fortsätter att åka kollektivt efter testperioden. Självklart förstår vi att många inte kan välja bort bilen helt men att lämna den hemma ett par gånger i veckan är mycket bättre än att inte göra det alls, säger Helena Hartzell.

Även anställda i Tyresö kommun som regelbundet kör bil till jobbet kan ansöka om ett gratis 14-dagarskort.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)