Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Global guru till Persontrafikmässan

>kommer till Persontrafikmässan: Enrique Peñalosa, tidigare borgmästare i Bogotá, idag en av världens mest hyllade nyskapare när det gäller kollektivtrafik, BRT och stadsutveckling.

>kommer till Persontrafikmässan: Enrique Peñalosa, tidigare borgmästare i Bogotá, idag en av världens mest hyllade nyskapare när det gäller kollektivtrafik, BRT och stadsutveckling.

Persontrafikmässan i Stockholm kommer att få besök av ett av de tyngsta namnen i världen när det gäller kollektivtrafik och stadsbyggnad. Det är den colombianske före detta borgmästaren i Bogotá, Enrique Peñalosa. Under sin tid som borgmästare Colombias huvudstad genomförde Peñalosa en dramatisk förändring av sin stad. Ett av de viktigaste inslagen i förändringsarbetet var att bygga upp BRT- eller superbussystemet TransMilenio som bidrog till att på ett genomgripande sätt omgestalta staden.

Peñalosa har tidigare föreläst i Sverige, men nu kommer han i egenskap av ordförande i ITDP, Institute for Transportation and Development Policy för att tala om hur en väl utbyggd kollektivtrafik kan främja hållbarhet, livskraft och motverka segregation.

Enrique Peñalosa är en stadsvisionär och en av världens främsta förespråkare för en urbanism som bygger på hållbarhet, livskvalitet och människors lika värde med en väl utbyggd kollektivtrafik som röd tråd.

Han är känd över hela världen för att ha bidragit till att förvandla Bogotá med sina sju miljoner invånare från en stad i fattigdom med hög kriminalitet till en internationell förebild.

Ett av de viktigaste redskapen för att förändra Bogotá har varit skapandet av BRT-systemet TransMilenio. Foto: Volvo Bussar.

Ett av de viktigaste redskapen för att förändra Bogotá har varit skapandet av BRT-systemet TransMilenio. Foto: Volvo Bussar.

Bogotá är en stad där den privata bilismen har fått ge vika för satsningar på cykling och kollektivtrafik. Under Peñalosas ledning har man byggt cykelvägar, trottoarer och parker samt den så kallade TransMilenio, ett system för snabbussar inspirerat av den brasilianska staden Curitiba. Idag är Bogotá ett framstående exempel på en hållbar stad.

ITDP, Institute for Transportation and Development Policy, som Peñalosa företräder har utvecklat en standard som är en definition, ett mätsystem och ett planeringsverktyg för BRT (”Bus Rapid Transit” – ett system utvecklat för kollektivtrafik som bl a innehåller ett system där bussar och spårtrafik kör i egna körfält). Flera svenska städer är i planeringsstadiet för BRT-lösningar.

Det var inte bara tankarna om hållbarhet som drev Enrique Peñalosa. Det handlade i lika hög grad om att skapa en stad där alla medborgare var jämlika och hade rätt till det offentliga rummet.

– Min dröm om en stad handlar om att städer kan göra människor lyckliga. Och min vision är att alla människor är lika, har han sagt i tidigare intervjuer.

Persontrafik äger rum på Stockholmsmässan den 28 – 30 oktober.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Persontrafik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)