Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal drar Nobina till Arbetsdomstolen

Nobinalogga-300x177Fackförbundet Kommunal har dragit bussoperatören Nobina inför Arbetsdomstolen. Enligt facket tvingade Nobina sex bussförare att under sommarsemestern 2013 ta kompledigt, arbetstidsförkortning eller semester på redan lediga helgdagar, skriver Länstidningen i Södertälje.

Kommunal kräver Nobina på ett skadestånd på drygt 60 000 kronor för var och en av de sex förarna, liksom på 900 000 kronor i skadestånd till facket. De aktuella förarna arbetar efter en fast tjänstgöringslista med oregelbundet arbete under veckoslut och Kommunal anser att företaget har tvingat förarna att ta ut ledighet på dagar som de redan hade ledigt enligt tjänstgöringslistan.

Målet har en stor principiell betydelse eftersom Nobina har agerat på liknande sätt på andra håll. Även där har företaget och Kommunal olika uppfattningar om vad som gäller, men tvisterna där har lagts på is i avvaktan på hur det går i Arbetsdomstolen med Södertäljefallet.

Nobina anser att man har agerat korrekt.

– Det handlar om kransdagar som vi anser att vi behandlat korrekt. Nu är det upp till AD att avgöra, säger Jenny Lundmark, förhandlingschef på Nobina, till Länstidningen Södertälje.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)