Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samtrafiken och X2AB slås samman?

SL-chefen Anders Lindström vill att Samtrafiken och X2AB slås samman. "Bra med en organisation mindre i branschen". Foto: SL.

SL-chefen Anders Lindström vill att Samtrafiken och X2AB slås samman. ”Bra med en organisation mindre i branschen”. Foto: SL.

Samtrafiken och det så kallade fördubblingsbolaget, X2AB, kan komma att slås samman. En mindre grupp av Samtrafikens ägare utreder just nu förutsättningarna för ett samgående mellan de båda aktörerna. Enligt vad bussmagasinet.se erfar har flertalet av Samtrafikens ägare inte varit informerade om gruppens arbete.

– Det finns synergier att ta tillvara och en sammanslagning skapar möjlighet att skapa en samlad, väl förankrad och kraftfull utvecklings- och driftsresurs för branschen som helhet samt förutsättningar för att forma en långsiktig finansieringsmodell av branschens utvecklingsbehov.

– Dessutom blir det en organisation mindre i branschen vilket vi tycker vore bra, säger gruppens sammankallande Anders Lindström, förvaltningschef för Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting och chef för SL (Storstockholms Lokaltrafik).

Den grupp från Samtrafikens ägare som arbetar med att utreda förutsättningarna för ett samgående består, förutom av SL-chefen Anders Lindström, av Lars Backström, Västtrafik, Lars Bull, Värmlandstrafik, Carl-Johan Sjöberg,  Jönköpings Länstrafik, Thomas Silbersky, SJ, Jan Bosaeus, Nobina, Lars Nordstrand, Keolis och Mats Gustafsson, Tågkompaniet.

X2AB bildades för några år sedan av några av de största företagen i kollektivtrafikbranschen och trafikhuvudmännen/regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Företaget, med vd Charlotte Wäreborn Schultz, har haft svårt att attrahera en större ägarkrets och har idag nio ägare: Fågelviksgruppen (Taxi Kurir med flera taxiföretag), Karlstadsbuss, Keolis, MTR, Nobina, SJ, Stockholms läns landsting, Värmlandstrafik och Västtrafik.

Samtrafiken, ledd av Gerhard Wennerström som vd, har en betydligt större ägarkrets med 37 trafikföretag och regionala kollektivtrafikmyndigheter som ägare.

Det hela verkar som något av en kupp från tunga ägare till X2AB som också är delägare i Samtrafiken. Ser man till sammansättningen av den grupp som utreder ett samgående mellan Samtrafiken och X2AB framträder en tydlig bild av att gruppen domineras av X2AB:s ägare, tillika några av de största aktörerna i svensk kollektivtrafik.

Enligt vad bussmagasinet.se erfar har flertalet av Samtrafikens ägare inte varit informerade om gruppens arbete. Informationen till dem går ut först senare på tisdagen eller på onsdagen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Nytt namn? Sxtrafiken kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)