Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningspassagerare satte sprätt på halv miljard

467 000 kryssningspassagerare spenderade 450 miljoner i Stockholm den här säsongen. Foto: Stockholms Hamnar.

467 000 kryssningspassagerare spenderade 450 miljoner i Stockholm den här säsongen. Foto: Stockholms Hamnar.

Nästan en halv miljard, 450 miljoner kronor, beräknas passagerarna på de internationella kryssningsfartyg som i år anlöpt Stockholm ha spenderat i huvudstaden. På fredag den 24 oktober kommer Marco Polo, säsongens sista kryssningsfartyg till Stockholm. Totalt har då 265 internationella kryssningsfartyg med 467 000 passagerare gästat Stockholms Hamnar, varav 23 fartyg i Nynäshamns hamn.

Kryssningsresenärerna spenderar sammanlagt runt 450 miljoner kronor under besöket i Stockholm på hotellnätter, restaurangbesök, shopping mm. 42 anlöp var turnarounds, vilket innebär att resan påbörjades eller avslutades i Stockholm. Kryssningsfartygen blir färre men större och rymmer allt fler passagerare.

I år kom för första gången Royal Princess, det största kryssningsfartyget som hittills kryssat i Östersjön. Royal Princess är 330 meter lång och rymmer 4000 passagerare.

Antalet kryssningspassagerare i Stockholm är något lägre än de närmast föregående åren. I fjol var det 478 000 passagerare som kryssade till Stockholm, år 2012 469 000.

– Den här säsongen präglas framförallt av två trender inom kryssningssegmentet i Stockholm. Dels fortsätter antalet europeiska kryssare att öka och dels väljer kryssningsturisten i allt högre grad att uppleva Stockholm på egen hand, säger Peter Lindqvist, vd Stockholm Visitors Board.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)