Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskad orderingång för Scanias bussverksamhet

En av nyheterna från Scania under det tredje kvartalet var lanseringen av CityWide LE Hybrid. Foto: Ulo Maasing.

En av nyheterna från Scania under det tredje kvartalet var lanseringen av CityWide LE Hybrid. Foto: Ulo Maasing.

Orderingången för Scanias bussverksamhet var under årets första nio månader åtta procent lägre än samma period 2013. Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på onsdagen. Orderingången minskade från 5755 enheter under de nio första månaderna i fjol till årets 5293 enheter.

Europa var orderingången fortsatt på en låg nivå och uppgick till 418 (187) enheter för tredje kvartalet.

Jämfört med tredje kvartalet 2013 steg orderingången med 30 procent i Latinamerika till 553 (426) enheter. I Asien steg orderingången till 306 (268) bussar jämfört med tredje kvartalet 2013. Orderingången i Afrika och Oceanien steg till 327 (226) bussar.

Scanias leveranser av bussar uppgick till 1 645 (1 797) enheter under det tredje kvartalet. I Europa ökade leveranserna med 16 procent till 319 (274) enheter i jämförelse med tredje kvartalet 2013. I Latinamerika var leveranserna upp med 6 procent till 651 (616). I Asien steg leveranserna med 4 procent till 399 (383) medan leveranserna av bussar i Afrika och Oceanien steg under tredje kvartalet till 242 (202) enheter. Leveranserna till Eurasien minskade betydligt till 34 (322) enheter, beroende på en stororder förra året.

Nettoomsättningen för bussar steg med 11 procent under de första nio månaderna till 5 049 (4 546) miljoner kronor. Under tredje kvartalet minskade omsättningen med 2 procent till  1 658 (1 689) miljoner kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten inom bussverksamheten.

För Scaniakoncernen som helhet uppgick resultatet under perioden januari – september i år till 4,37 miljarder kronor. I fjol var siffran 4,2 miljarder.

Nägra av de viktigaste händelserna under det tredje kvartalet i år: Under tredje kvartalet presenterade Scania en ny buss, Scania Citywide LE, med egenutvecklad hybrid- teknik. I Norge erhöll Scania under tredje kvartalet en större order om 104 bussar. I Mexiko ska Scania leverera 62 bussar till bussystemet i Mexico City och dessutom svara för verkstadstjänster för hela buss- flottan, fordonsuppföljning liksom förarträning och -uppföljning.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)