Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norskt företag får jätteorder på IT till bussar

Norska Tide, med trafik i Norge och Danmark, har beställt IT-system till 1600 bussar. Foto: Gunnarbu/Wikimedia Commons.

Norska Tide, med trafik i Norge och Danmark, har beställt IT-system till 1600 bussar. Foto: Gunnarbu/Wikimedia Commons.

Det norska IT-företaget Sagasystem har fått en order på IT-system till 1 600 bussar i Norge och Danmark. Ordern kommer från det stora norska trafikföretaget Tide och gäller Sagasystems IT-lösning för bussbranschen, Sagabuss.

Sagabuss är enligt företaget en helt ny IT-plattform som är utvecklad för flottstyrning (”fleet management”) i bussbranschen, både små och stora företag. Det ska ge användare på alla nivåer i företaget en bättre översikt över sina respektive ansvarsområden med fokus på kostnadsbesparingar och passagerarkomfort.

Särskild vikt har lagts vid information från systemet till föraren som kan få information både i bussen och via ett eget, unikt, webkonto där föraren kan läsa av alla aktuella data för sina turer. Informationspanelen ger föraren omedelbar återkoppling när det gäller körsättet för att på det sättet säkra en ekonomisk körning som samtidigt är säker och komfortabel.

Systemet bygger på HTML5-teknologi som stödjer såväl smarta mobiltelefoner som surfplattor och vanliga datorer. Information om samtliga bussar i vagnparken matas kontinuerligt in i systemet som ger en översikt i realtid över vagnparkens tillstånd och användning.

En särskild panikfunktion ingår också i systemet. Funktionen kan konfigureras för olika situationer och åtgärder. Information går också i realtid till den som administrerar vagnparken.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)