Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsskandalen i Uppland nu i hovrätten

Den stora upphandlingsskandalen i Uppland 2010 tas nu upp i hovrätten. Foto: Ulo Maasing.

Den stora upphandlingsskandalen i Uppland 2010 tas nu upp i hovrätten. Foto: Ulo Maasing.

Den skandalomsusade upphandlingen år 2010 av regionbusstrafiken i Uppland tas på måndagen upp i Svea Hovrätt. Keolis har stämt Upplands Lokaltrafik, UL, på 164 miljoner kronor som man anser att företaget gick miste om när upphandlingen havererade. Hovrätten har avsatt fyra dagar till målet som är det största i sitt slag i svensk kollektivtrafik. UL anser att Keolis inte har lidit skada som berättigar till ersättning.

Upphandlingen avbröts när det visade sig att en hög chef på UL hade läckt hemlig information till åtminstone ett av de företag som deltog i upphandlingen.

UL:s dåvarande vd Malte Burwick, som senare sparkades av styrelsen, förnekade i det längsta att något fel hade begåtts men tvingades avbryta upphandlingen när chefspersonen framträdde och medgav att vederbörande hade lämnat sekretessbelagd information till ett av företagen i upphandlingen.

Företagarna i Uppsala kritiserade senare UL för dess sätt att sköta upphandlingen och menade att UL inte hade följt lagen och dessutom visat bristande affärsetik. Externa revisorer som anlitades av UL:s styrelse riktade också hård kritik mot UL:s agerande i samband med upphandlingen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Spännande, insatserna höjs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)