Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tågkonkurrens sänker Hallandstrafiken

Trafiken med Öresundståg håller på att gräva ett stort hål i Hallandstrafikens ekonomi. Foto: Ulo Maasing.

Trafiken med Öresundståg håller på att gräva ett stort hål i Hallandstrafikens ekonomi. Foto: Ulo Maasing.

Hallandstrafiken, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Halland, är på väg att göra en brakförlust i år. Den främsta anledningen är att man fått ökad konkurrens på Västkustbanan från SJ, skriver Hallands Nyheter. Nu ska man ta fram en handlingsplan för att få ordning på ekonomin. Det finns en risk att busstrafiken drabbas av nerskärningar.

Bland annat ska man se över utbudet av buss- och tågtrafik. En möjlighet är också att skattebetalarna via regionen skjuter till ytterligare pengar. I fjol gav regionen Hallandstrafiken driftbidrag på 310 miljoner kronor.

Redan i våras fick Hallandstrafiken ett aktieägartillskott på 50 miljoner.

Det stora problemet för Hallandstrafiken är att SJ i slutet av 2013 satte in sju snabbtåg i vardera riktningen på västkustbanan. Det har gjort att resenärer har övergett Öresundstågen som Hallandstrafiken är med och finansierar, och även om resandet på Öresundstågen ändå ökar är det de lönsamma resenärerna som har gått över till SJ – nämligen de som betalar fullt pris för sin biljett, bland andra tjänsteresenärer.

– För en fullbetalande kund får vi 150-175 kronor för en resa genom Halland, medan en pendlare med periodkort bara ger 15-20 kronor per resa. När de fullbetalande väljer SJ istället för Öresundstågen förlorar vi snabbt stora summor, säger Hallandstrafikens vd Bruno Andersson till Hallands Nyheter.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)