Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol stoppar kameror i bussar

KameraTrots att Västtrafik krävde övervakningskameror i bussarna i lokaltrafiken i Lidköping blir det inga sådana. Trafiken vanns av Söne Buss genom Buss i Väst och ett av kraven från Västtrafik var kameror i bussarna.

Bussföretaget begärde och fick tillstånd av länsstyrelsen, men Datainspektionen överklagade länsstyrelsens beslut. Nu har förvaltningsrätten gått på samma linje och nekat Söne Buss tillstånd att installera kameror.

Motiveringen är att bussföretaget inte har kunnat visa att bussarna skulle vara så utsatta för hot och våld att det väger upp den kränkning av den personliga integriteten som kameraövervakningen skulle innebära.

Den förebyggande effekten av en kameraövervakning är således inte tillräcklig enligt Datainspektionen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)