Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmö anmält för diskriminering av expressbussar

Placeringen av fjärrbussarnas hållplats vid Malmö Central har nu blivit en fråga för Konkurrensverket. Bussarna hänvisas till Norra Vallgatan, medan Swebus vill ha hållplats på Centralplan, betydligt närmare övrig kollektivtrafik. Illustration: Swebus.

Placeringen av fjärrbussarnas hållplats vid Malmö Central har nu blivit en fråga för Konkurrensverket. Bussarna hänvisas till Norra Vallgatan, medan Swebus vill ha hållplats på Centralplan, betydligt närmare övrig kollektivtrafik. Illustration: Swebus.

Malmö kommun har anmälts till Konkurrensverket för sin behandling av expressbusstrafiken vid Malmö Central.Kommunen har beslutat att fjärrbussarna inte får stanna på Centralplan, intill Malmö Central. Istället hänvisas de till den längre bort belägna Norra Vallgatan. Tidigare har Swebus protesterat kraftigt mot att deras bussar tvingas till ett perifert läge.

Bakom anmälan till Konkurrensverket står en Lundabo som i sin anmälan till verket skriver att Malmös beslut ”gör det svårare för de kommersiella bussbolagen att konkurrera med den offentligt finansierade busstrafiken” och att Malmös agerande står i strid med kollektivtrafiklagen.

Anmälaren menar också att kommunens ställningstagande är svårbegripligt eftersom det finns lediga hållplatslägen på den östra delen av Centralplan.

Även Swebus har tidigare i sina protester hävdat att Malmös agerande strider mot kollektivtrafiklagen. Swebus har också föreslagit en hållplats för expressbussarna på den östra delen av Centralplan.

Swebus har också överklagat Malmö Gatukontors beslut till tekniska nämnden men utan att få stöd där.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)