Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Blekingetrafiken testar elbussar

Den elbuss som nu testas i ett antal städer i södra Sverige är en Ebusco 2.0. Foto: Ebusco.

Den elbuss som nu testas i ett antal städer i södra Sverige är en Ebusco 2.0. Foto: Ebusco.

Elektrifieringen av busstrafiken fortsätter. Nu testar Blekingetrafiken en helt eldriven stadsbuss från holländska Ebusco. Aktuell forskning från BTH, Blekinge Tekniska Högskola, visar att det med rätt förutsättningar är lönsamt redan idag att byta dagens stadstrafikbussar mot eldrivna bussar. Läggar men sedan till externa effekter som minskat buller och bättre lokal miljö i städerna blir fördelarna större, konstaterar man på Region Blekinge.

I Blekingetrafikens avtal med Bergkvarabuss finns möjlighet att få in elbussar varför Blekingetrafiken och Bergkvarabuss nu gemensamt testar en buss som går helt på förnybar el från Affärsverken. BTH:s Green Charge-projekt är huvudman för testet som innefattar ett antal städer i södra Sverige under vintern.

Under perioden ska testresenärer tillfrågas om deras upplevelse för att få en mer vetenskaplig beskrivning av vad som är speciellt för en eldriven buss.

Ljudnivåer ska också mätas såväl i bussen som utanför för en mer teknisk dokumentation. Även förarnas upplevelser av bussen i förhållande till traditionella bussar ingår i den samlade utvärderingen.

Den buss som används i testet i ett antal sydsvenska städer är en Ebusco 2.0, alltså den andra generationen elbuss från det holländska företaget.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)