Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer städat i taxiträsket

En ny lag ska minska risken för att turister och andra ska bli lurade att betala skyhöga priser för sin taxiresa. Här står bilar med jämförpriser på över tusenlappen på kö för att få köra turister i Gamla Stan i Stockholm. Blen närmast kameran har ett jämförpris på 1309 kronor, mer än fyra gånger så högt som de stora taxiföretagens priser. Foto: Ulo Maasing.

En ny lag ska minska risken för att turister och andra ska bli lurade att betala skyhöga priser för sin taxiresa. Här står bilar med jämförpriser på över tusenlappen på kö för att få köra turister i Gamla Stan i Stockholm. Blen närmast kameran har ett jämförpris på 1309 kronor, mer än fyra gånger så högt som de stora taxiföretagens priser. Foto: Ulo Maasing.

Det pristräsk som finns i delar av taxinäringen ska åtminstone delvis städas upp enligt ett regeringsbeslut på torsdagen. Prissättningen kommer fortfarande att vara helt fri, men från och med 1 januari 2015 ska bindande prisuppgift lämnas före färd om jämförpriset för resan överstiger 500 kronor.

I större städer, och inte minst i Stockholm, finns det idag taxiföretag som tar ut mycket höga priser och som ofta lever på turister och andra som är omedvetna om hur taxi i Sverige fungerar.

Jämförpriser på runt tusenlappen är inte ovanliga, och det finns exempel på taxiföretag som har ett jämförpris på 9 999 kronor – nästan 40 gånger så högt som de stora taxibolagens jämförpriser.

Den nya lag som införs vid årsskiftet innebär att bindande prisuppgift ska lämnas före färd om jämförpriset för resan överstiger 500 kr. Uppgiften ska lämnas när färden beställs.

Därtill ska polisen kunna omhänderta taxibilars registreringsskylt om taxameterutrustningen inte uppfyller föreskrivna krav, samt kunna omhänderta ogiltiga taxiförarlegitimationer.

– Att kunna lita på att man inte betalar överpriser i svenska taxibilar är viktigt för oss som bor här, men också för alla turister och affärsresenärer som besöker Sverige, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Lagen är dock ett resultat av det arbete som hennes företrädare Catharina Elmsäter-Svärd(M) gjorde.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)