Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Korta resor billigare i Halland

Oförändrade priser i stadstrafiken, kortare resor blir billigare och längre dyrare när Hallandstrafiken ändrar prismodell. Foto: Lasse Burell.

Oförändrade priser i stadstrafiken, kortare resor blir billigare och längre dyrare när Hallandstrafiken ändrar prismodell. Foto: Lasse Burell.

Hallandstrafiken, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Halland, ändrar sin prismodell. Korta resor blir billigare, långa resor dyrare. Den gamla modellen uppfattades som ologisk och omotiverad, menar man på Hallandstrafiken.

Den nya prismodellen införs istället  för att som tidigare genomföra en generell prishöjning för alla resor. Syftet är enligt Hallandstrafiken att skapa en mer logisk prissättning för resor. Modellen bygger på ett grundpris med därefter fasta påslag per tillkommande zon.

Tidigare har priset per tillkommande zon varierat.

De kortare resorna får ett lägre eller bibehållet pris medan de längre resorna får ett påslag jämfört med dagens biljettpris.

– Med vår nya prismodell strävar vi efter att införa en ökad tydlighet i vår prissättning. Idag skiljer sig priset åt per tillkommande zon vilket kan uppfattas som ologiskt och omotiverat, säger Bruno Andersson, vd för Hallandstrafiken.

För resor inom stadstrafiken behålls dagens pris medan priset för resor genom två eller tre zoner sänks med 6-10 %. Däremot kommer priset för resor genom fyra zoner eller fler bli högre än dagens. Historiskt sett har priserna för korta resor varit proportionerligt sett högre än för de längre, med den nya prismodellen ändras detta.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)