Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss, cykel, bilpool och taxi i ett enda paket

Kollektivtrafiken är hörnstenen och andra färdmedel ett komplement när Västtrafik satsar på kombinerad mobilitet. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken är hörnstenen och andra färdmedel ett komplement när Västtrafik satsar på kombinerad mobilitet. Foto: Ulo Maasing.

Även för trogna kollektivresenärer räcker inte kollektivtrafiken alltid till. Ibland behöver man tillgång till andra trafikmedel: taxi, bil eller cykel. Det är bakgrunden till att Västtrafik nu ska börja utveckla en tjänst för vad man kallar kombinerad mobilitet. Där ska kollektivtrafiken kunna kopplas med taxiresor, bilpool och cykelpool.

Syftet är att göra vardagslivet enklare för den som oftast väljer kollektivtrafiken men som kanske ibland behöver bil, eller där kombinerad mobilitet gör att familjer kanske kan klara sig med en bil istället för två.

Kombinerad mobilitet innebär att man abonnerar på en samlad mobilitetstjänst där kollektivtrafik, bilpool, cykelpool, hyrbil och taxi ingår.

Under åren 2012 – 2014 har lösningen testats i Göteborg i ett projekt som kallats för GoSmart. Västtrafik, Sunfleet, Styr & Ställ, Hertz och Taxi Kurir medverkade. 71 hushåll med omkring 200 personer prenumererade på tjänsten. De flesta ville fortsätta efter försöket.

Den utvärdering som gjordes visade att kollektivtrafiken var hörnstenen och den centrala delen i tjänsten, medan övriga delar utnyttjades som komplement.

Dagsbiljetter, klippkort och en gemensam faktura var enligt de hushåll som deltog viktiga delar av tjänsten för att minska trösklar för resenären.

Nu vill politikerna i Västra Götaland gå vidare med att utveckla kombinerad mobilitet för att på det sättet öka kollektivresandet i regionen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)