Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik slopar biogaskrav i upphandling

Röd Express är en av de linjer som Västtrafik ska upphandla år 2015 och där man slopar kravet på biogasbussar. Foto: Ulo Maasing.

Röd Express är en av de linjer som Västtrafik ska upphandla år 2015 och där man slopar kravet på biogasbussar. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, slopar kravet på biogasbussar i den trafikupphandling som man ska genomföra 2015 för trafikstart året efter. Upphandlingen har döpts till Trafik 2016. Att kräva biogasbussar blir alldeles för dyrt. Annan teknik som klarar Västtrafiks miljömål blir betydligt billigare.

Biogasdrift förutsätter enligt Västtrafik en viss stordrift, dvs depåstorlek, och produktionseffektivitet, dvs minimerad tomkörning, för att ge vad man anser vara rimliga merkostnader i jämförelse med om bussarna istället körs på förnybar diesel.

Till det kommer att produktionseffektiviteten, mätt i produktionsvolym per fordon, har betydelse. Anledningen är att merkostnaderna när det gäller investeringar i bussar och infrastruktur fördelas på produktionsvolymen.

Trafik 2016 omfattar omkring 100 bussar fördelade så här:
Tjörn inklusive Tjörnexpressen; Stenungsundsexpressen; 
Bohusexpresserna; 
Regiontrafik Fyrstad; 
Röd och Lila express .

Med något undantag är depåerna för trafiken alltför små för att kunna motivera investeringar i infrastruktur för biogas, konstaterar Västtrafik.

På Tjörn skulle man visserligen kunna åstadkomma en depå som är någorlunda stor, men då skulle  det samtidigt bli mycket tomkörning med bussarna och dessutom finns det i närområdet ingen infrastruktur för biogas.

För tydlighets skull vill vi nämna att Västtrafik inte har något generellt krav på biogasdrift i busstrafiken. Däremot tar Kollektivtrafiknämnden ställning till ett eventuellt biogaskrav inför varje upphandling, och här har man alltså beslutat sig fört att avstå.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)