Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dags att slanta upp för färd över bro

Från den 1 februari kostar det att köra över den nya bron över Sundsvallsfjärden. Foto: Torbjörn Bergqvist.

Från den 1 februari kostar det att köra över den nya bron över Sundsvallsfjärden. Foto: Torbjörn Bergqvist.

Nu införs broavgift för resor på de nya broarna över Sundsvallsfjärden och Motalafjärden. Avgifterna är samma på båda broarna: 9 kronor för buss, lätt lastbil och personbil samt 20 kronor för tunga lastbilar. Bussar med en totalvikt på minst 14 ton är befriade från avgift.

– Båda broarna är ju redan öppna för trafik, men det är först nu vi börjar ta ut avgifterna. Till skillnad från trängselskatten i Stockholm och i Göteborg är det här systemet igång dygnet runt. Avgiften ska tas ut oavsett när på dygnet man passerar, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

De båda broavgifterna är så kallade infrastrukturavgifter som tas ut för att finansiera bygget av infrastruktur, i det här fallet broarna. Avgiften tas ut tills bygget är betalt.

För Sundsvall uppskattar Trafikverket trafiken till cirka 6 miljoner passager om året och att bron kan vara till fullo betald om cirka 35 år. När det gäller Motala bedömer Trafikverket trafiken till cirka 2 miljoner passager om året och att bron kan vara till fullo betald om cirka 40 år.

Det finns en betalstation monterad på bron. När ett fordon kör igenom betalstationen fotograferas fordonets registreringsskyltar. Registreringsnumret identifieras elektroniskt och avgiften tas ut på fordonet. Systemet är samma system som Transportstyrelsen använder för att ta ut trängselskatt i Stockholm och i Göteborg. Andelen elektroniskt identifierade fordon är cirka 97 procent, och den resterande andelen bilder hanteras manuellt av Transportstyrelsens medarbetare.

En gång i månaden skickar Transportstyrelsen ut avier till dem som är betalningsskyldiga. En avi omfattar avgifterna för den föregående månadens passager och den ska betalas senast den sista vardagen månaden efter. Det innebär att förhållandevis lång tid förflyter mellan själva passagen till dess att avgiften ska vara betald.

Om avgiften inte betalas i tid tas en förseningsavgift på ut 300 kronor. Om man ändå inte betalar sin avgift får man även betala en tilläggsavgift på 500 kronor. Är avgiften fortfarande obetald överlämnas ärendet vidare till Kronofogden för vidare hantering.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)