Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enhetliga regler lyfte landsbygdsresande

Långt till bussen på landsbygden i Jönköpings län? Enhetliga regler för närtrafik har lyft resandet. Foto: Ulo Maasing.

Långt till bussen på landsbygden i Jönköpings län? Enhetliga regler för närtrafik har lyft resandet. Foto: Ulo Maasing.

För elva månader sedan infördes en enhetlig närtrafik på försök på landsbygden i Jönköpings län. Nu visar det sig att satsningen har blivit en stor framgång och kollektivresandet på landsbygden i länet har ökat med 33 procent, mätt i antal enkelresor. Tidigare hade kommunerna i Jönköpings län olika regler för närtrafik och kompletteringstrafik.

Det är Värnamo Nyheter som har tagit del av siffror från Jönköpings Länstrafik som visar på framgångarna med den nya närtrafiken som innebär att resenären hämtas och lämnas på den önskade adressen. Resorna samordnas med sjukresor och färdtjänst. Högst sex enkelresor per vecka får göras till närmaste tätort eller till kommunens huvudort, under förutsättning att resenären hemma har minst en kilometer till närmaste hållplats.

Från 2013 till 2014 ökade resandet med närtrafiken från 11 000 till 14 600 resor. Störst var ökningen i Vetlanda kommun, men även Jönköping redovisar en kraftig ökning. Allt fler ungdomar använder nu också närtrafiken.

Resenären måste beställa sin resa minst två timmar i förväg och resan kan göras vardagar klockan 9.00-13.00 och 17.00-22.00 Lördagar, söndagar och helgdagar klockan 15.00-22.00.

En resa inom två zoner kostar 39 kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)