Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Extra skatteinbetalning för lätta bussar

Bild: Riksbanken.

Bild: Riksbanken.

Ägarna till nästan en miljon lätta bussar, lätta lastbilar och personbilar måste göra en extra inbetalning av fordonsskatt under januari månad. Det beror på att fordonsskatten för dessa fordon höjdes vid årsskiftet. Höjningen har beslutats av riksdagen och görs för att öka intäkterna från skatten och för att ytterligare stimulera ägandet av fordon med låga utsläpp av koldioxid. Ju lägre koldioxidutsläpp desto lägre skattehöjning. Totalt berörs cirka 5 miljoner bilar av skattehöjningen.

Fordonsskatten baseras sedan 2006 på hur mycket koldioxidutsläpp ett fordon släpper ut. Fordon som är av fordonsår 2006 eller nyare samt äldre fordon som uppfyller kraven i den gamla miljöklassen 2005 beskattas enligt det nya systemet. Äldre fordon beskattas i stället enligt det gamla viktbaserade systemet. Höjningen påverkar skatten i båda systemen.

Höjningen innebär att den fordonsskatt som en ägare betalat in tidigare under 2014 inte längre täcker upp till den nya skattenivån som gäller från årsskiftet. För att täcka upp kommer fordonsägare behöva göra en extra inbetalning.

– Vi bedömer att ägarna till cirka en miljon bilar kommer att behöva göra en extra inbetalning. Vi skickar ut avierna under nästa vecka och det är samma betalningsregler som gäller som för fordonsskatten normalt. Det betyder att betalningen ska finnas bokförd på vårt konto senast den 2 februari 2015, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Om beloppet på den extra inbetalningen är mindre än 200 kronor behöver ingen inbetalning göras.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)