Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Succé för Kristianstads prioriterade busstrafik

För drygt ett år sedan invigdes Kristianstadslänken. Nu rapporterar Skånetrafiken om succé. Foto: Skånetrafiken.

För drygt ett år sedan invigdes Kristianstadslänken. Nu rapporterar Skånetrafiken om succé. Foto: Skånetrafiken.

Kristianstadslänken, kollektivtrafikstråket i Kristianstad har blivit en stor framgång, både för resenärerna och för busstrafiken rapporterar Skånetrafiken. Kristianstadslänken öppnade i december 2013 och sträcker sig från Kristianstad C till Centralsjukhuset, via Hästtorget. Stråket innebär ett samlat resecentrum vid Centralen och snabbare bussresor utan byte genom stan. Vinnare är framför allt de som reser med regionbuss norrifrån med målpunkt Hästtorget eller Centralsjukhuset.

Medelhastigheten för bussarna genom staden har ökat. Det gäller framför allt sträckan från centralen till Hästtorget. Stadsbusslinje 1 hade en snitthastighet av 10,8 km/h före Kristianstadslänken. I november 2014 var snitthastigheten 17,4 km/h. Det ger både snabbare resor och en punktligare tidtabell.

Regionbusslinjerna 545, 551, 558 och stadsbuss linje 1 kör alla längs med hela länken och stannar på samma hållplatser. Andra busslinjer kör delar av länken. Den som ska åka centralt inom stan eller till CSK kan åka med vilken som helst av linjerna.

– Trots att en del tidigare stadsbuss-resenärer numera åker regionbuss i stället, så ser vi ett ökat resande med buss inom Kristianstad, regionbuss och stadsbuss sammanslagna. Resandet med stadsbuss linje 1 har inte heller minskat så mycket som vi trodde, vilket innebär att Kristianstadlänken inneburit att kollektivtrafiken fått nya kunder, säger Anna Archer, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Linje 545 är den linje som ökat mest. Hur mycket som beror på att linjen fått fler turer och ändrad körväg (till bl.a. Osby) och därmed tagit över resenärer från andra linjer, och vad som beror på Kristianstadlänken är enligt Skånetrafiken svårt att säga exakt.

Undersökningar på plats av hur många på 545:an som sitter kvar på bussen från Centralen till Hästtorget/CSK visade att i snitt 10 personer per tur i morgonens tio-minuterstrafik satt kvar.

Att Region Skånes förvaltning har flyttat till Rådhuset nära stationen har också gjort att stadsbussarna tappat kunder.

– Vi räknade med att tappa cirka 6500 resor i månaden på linje 1 i och med att fler kan resa med sin regionbuss inom stan, samt att de som jobbade i tidigare Skånehuset inte behöver åka buss från Centralen. Men vi har bara tappat 4000 resor, och jag är övertygad om att det beror på många nya resenärer, säger Anna Archer.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)