Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik: Framtiden är ljus

Västtrafik: Allt fler väljer kolllektivtrafiken i framtiden. Inte för att de måste, utan för att de vill. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik: Allt fler väljer kolllektivtrafiken i framtiden. Inte för att de måste, utan för att de vill. Foto: Ulo Maasing.

Allt fler av de boende i västra Sverige tror att de kommer att resa mer kollektivt, inte därför att man måste utan därför att man vill. Det visar en ny undersökning som Västtrafik har låtit göra. Västtrafik svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland.

Undersökningen omfattar 1000 västsvenskar och gäller deras attityder till kollektivtrafiken och vad man tror om framtiden.

Bland dem som svarat på undersökningen finns både bilister och kollektivtrafikresenärer. Bland dessa uppger 62 procent att de tror att kollektivtrafiken kommer öka inom de närmaste fem åren och att bilismen kommer att minska. Bara elva procent tror det motsatta.

Bland de tillfrågade bilisterna tror 12 procent att de kommer att börja åka kollektivt inom några år.

– Det finns forskning som visar att bilanvändandet i västvärlden nått sin peak och för första gången minskar och när fler nu väljer att resa tillsammans visar det att kollektivtrafiken är framtiden, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

På nio år har kollektivtrafikresandet ökat med 40 procent i Västsverige och målet att fördubbla resandet med kollektivtrafiken till 2025 är på god väg att uppfyllas. Stora satsningar och en förändrad attityd till kollektivtrafiken är några av förklaringarna till att resandet ökat.

Undersökningen som Västtrafik genomfört visar också att de bilister som är mest benägna att börja åka kollektivt är Saab-ägare. Hela 20 procent av dessa bilägare kan tänka sig att hoppa på bussen. Kör man däremot en Hyundai, Kia eller Daewoo – då är chansen stor att man kommer fortsätta med det. Inte en enda av de bilisterna hade några funderingar att byta transportmedel.

Av de bilister som jobbar inom tillverkningsindustrin var det bara sju procent som trodde att de skulle åka kollektivt i framtiden. Medan hela 18 procent av de anställda inom vården trodde det samma.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)