Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis elbuss under skid-VM

Under skid-VM bjuds falubor och VM-besökare på gratis elbussresor. Foto: Falun 2015.

Under skid-VM bjuds falubor och VM-besökare på gratis elbussresor. Foto: Falun 2015.

Under Skid-VM i Falun kommer publiken att kunna åka gratis pendelbussar till och från VM-gångstråket vid Högskolan. En del av trafiken körs med inlånade elbussar. ”Ett ypperligt tillfälle att visa upp klimatsmarta lösningar för busstrafiken i Dalarna”, säger man från Dalatrafik.

Gratisbussarna går från Svärdsjögatan/Åsgatan, via Kristinegymnasiet till Svärdsjögatan/Högskolan. Det går att åka från 10-tiden på förmiddagarna till efter prisutdelningarna på kvällarna. Tätheten kommer att variera lite under dagen, från en buss i timmen kvällstid till var femte minut i samband med tävlingarnas början och slut.

– För oss inom Falun 2015 är de här bussarna ännu en pusselbit i vårt arbete med klimatneutrala transporter, säger Björn Floresjö som är transport och logistikansvarig för Falun2015. Vi har ett mycket bra samarbete med Falu Energi och Vatten när det gäller leverans av biobränsleeldad fjärrvärme till våra anläggningar. Att skid-VM även ger ett tillfälle att visa upp och prova helt klimatneutrala transporter är verkligen något vi gläds åt.

– Vi ser VM som ett ypperligt tillfälle att även visa upp och testa klimatsmarta lösningar för busstrafiken i Dalarna, säger Dalatrafiks trafikchef Bengt Benjaminsson.

Dalatrafik kommer att ha visning och provåkning för representanter från både Borlänge och Falu kommun.

– De här bussarna kommer att köra helt utsläppsfritt eftersom de laddas med förnyelsebar el direkt från våra kraftvärmeverk, säger Daniel Asplund från Falu Energi & Vatten.

– Om vi eldar upp en återvunnen julgran får vi tillräckligt med el för en elbusstur mellan centrum och Lugnet. Samtidigt får vi värme att värma upp 200 liter blåbärssoppa. All annan transport runt skid-VM klimatkompenseras av oss, vilket innebär att hela evenemanget blir klimatneutralt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)