Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mångmiljonsatsning räddar trådbussar

Trådbusslinjen i Bergen ska vara kvar efter en mångmiljonsatsning. Foto: Alasdair McLellan/Wikimedia Commons.

Trådbusslinjen i Bergen ska vara kvar efter en mångmiljonsatsning. Foto:
Alasdair McLellan/Wikimedia Commons.

Politikerna i det norska fylket Hordaland, där staden Bergen ligger,  har beslutat att investera 35 miljoner svenska kronor för att behålla Norges enda trådbusslinje, stadslinje 2 i Bergen. Linjen, som trafikeras av ett halvdussin trådbussar är dessutom den enda trådbusslinjen i Norden vid sidan om en linje i Landskrona.

I veckan beslutade politikerna att köpa själva infrastrukturen för trådbussarna för 19 miljoner NOK. Dessutom måste kontaktledningsnätet rustas upp för tolv miljoner NOK. Därtill ska fylket, genom spårvägsbolaget Bybanen AS, ha ansvar för drift och underhåll av elbussarna med 1,5 miljoner NOK i årliga kostnader, skriver Bergens Tidende.

Hittills har bussoperatören Tide haft ansvaret för trådbussdriften som har sponsrats med fem miljoner NOK av kommunen.

Många politiker har ansett att trådbussdriften har varit alldeles för dyr, men i höstas beslöt fylket att man vill att de sex trådbussarna ska fortsätta att rulla i Bergen. Man beslöt också att linjen i fortsättningen ska trafikeras uteslutande med trådbussar. Idag trafikeras linjen av både diesel- och trådbussar. Det kräver att ytterligare två eller tre trådbussar anskaffas.

Fuylket ska också utreda en eventuell förlängning av trådbusslinjen, liksom möjligheterna matt kombinera tråd- och batteridrift.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)