Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omöjligt att kräva kollektivavtal vid offentliga upphandlingar

ForskningsrapportDet är idag inte möjligt att vid offentliga upphandlingar ställa krav på att företagen ska ha kollektivavtal. Däremot är det möjligt att kräva att företagen uppfyller vissa av de villkor som finns i kollektivavtalen. Det slås fast i en forskningsrapport från Konkurrensverket. Rapporten kommer troligen att ge extra fyr åt den laddade debatten om personalövertagande och anställningsvillkor vid upphandlingar om kollektivtrafik.

Rapporten ”Kollektivavtal och kollektivavtalsvillkor i offentlig upphandling” har på uppdrag av Konkurrensverket skrivits av docent Andrea Sundstrand vid Stockholms universitet. Vid sidan om sitt akademiska uppdrag är hon även advokat.

Hennes uppdrag har varit att utreda i vilken utsträckning det är möjligt för upphandlande myndigheter att ställa krav på kollektivavtal eller på andra arbetsrättsliga villkor med  syfte att skydda arbetstagarna från alltför låga    löner och osäkra anställnings- och arbetsförhållanden.

I Sverige regleras minimilöner och lönevillkor genom kollektivavtal utan inblandning av staten.

Andrea Sundstrand konstaterar i sin rapport att det idag förekommer att upphandlande myndigheter ställer krav på kollektivavtal eller villkor enligt kollektivavtal när de gör sina upphandlingar. Det är krav som hon menar troligen inte är förenliga med det regelverk som styr upphandlingar.

Men det betyder inte att upphandlaren inte kan ställa några krav alls. Det kan göras inom vissa områden, heter det i rapporten. Det gäller villkor som rör ”arbetstid, semesterdagar, minimilön, villkor för att ställa arbetstagare till förfogande, säkerhet, hälsa och hygien på arbetsplatsen, skyddsåtgärder med hänsyn till arbets- och anställnings- villkor för gravida kvinnor och kvinnor som nyligen fött barn samt för barn och unga, samt icke-diskriminerande behandling.”

Det kan i sin tur öppna för social dumpning, att arbetstagare får sämre villkor än om fack och arbetsgivare hade förhandlat. Men det kan också leda till att olika villkor gäller för olika anbudsgivare liksom för arbetstagarna i olika anbud.

Taggat som: , ,

2 kommentarer »

  1. Ja, vad faen skulle vi gå med i EU skiten för ?

  2. Åter igen skrämsel propaganda beställd från arbetsgivare sidan ingenting är klart på denna punkt, vem vill ha ett företag som inte ställer upp på människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)