Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resandet stagnerar och inkomsterna svajar i Skåne

Resandet med stadsbussarna i Malmö minskade i fjol. Det slåt på resandesiffrorna för hela Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med stadsbussarna i Malmö minskade i fjol. Det slåt på resandesiffrorna för hela Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

För första gången sedan 1999, då Region Skåne bildades, resandet med Skånetrafiken stagnerat. Ökningen i fjol var futtiga 0,1 procent. Samtidigt blev Skånetrafikens biljettintäkter 105 miljoner lägre än budgeterat i fjol. Ändå redovisar Skånetrafiken ett resultat som är 178 miljoner bättre än det budgeterade nollresultatet. En stor del av intäktstappet ligger utanför Skånetrafikens kontroll.

Även om den sammanlagda resandeökningen stannade vid 0,1 procent gjordes det i fjol 151,8 miljoner resor med Skånetrafikens bussar och tåg. Samtidigt varierar utvecklingen mycket.

Stadsbussresandet i Lund ökade med nio procent och Pågatågen med 8,4 procent. Öresundstågsresandet minskade med 4,3 procent, resandet med regionbussarna med 2,1 procent och stadsbussarna i Malmö med 2 procent.

En stor del av intäktstappet förklaras av den strejk som drabbade Öresundstågen i fjol och som beräknas ha kostat ca 40 miljoner i förlorade biljettintäkter under strejkveckorna och ytterligare ca tio miljoner som eftersläpande effekter av strejken. Tidigare var också Öresundstågen ensam tågoperatör på Västkustbanan. När SJ sedan åter började köra trafik där skedde en viss överströmning av resenärer från Öresundståg till SJ-tåg, vilket ledde till minskade intäkter för Skånetrafiken med ca 25 miljoner kronor.

Tågtrafiken har också pressats av mycket stora problem när det gäller infrastrukturen.

Det minskade resandet i Malmö slår också igenom kraftigt i statistiken eftersom Malmö Stadsbuss svarar för en fjärdedel av alla resor med Skånetrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)