Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var tredje obältad på expressbussen

Trots att det i 15 år har varit lagkrav på bältesanvändning i bussar använder bara två tredjedelar av expressbussresenärerna säkerhetsbälte. Nu startar Swebus en kampanj för ökad bältesanvändning.

Trots att det i 15 år har varit lagkrav på bältesanvändning i bussar använder bara två tredjedelar av expressbussresenärerna säkerhetsbälte. Nu startar Swebus en kampanj för ökad bältesanvändning.

Fortfarande struntar många expressbussresenärer i att använda säkerhetsbälte, trots att det sedan femton år är obligatoriskt om bussen är utrustad med bälten. Det visar en undersökning som expressbussföretaget Swebus har låtit göra. De flesta som inte använder bälte anger komfortskäl för att åka obältad. Swebus startar på måndagen en kampanj för ökad bältesanvändning.

Enligt Swebus undersökning av bältesanvändning på expressbussar använder 66 procent av resenärerna alltid bältet ombord på bussen. Endast 6 procent använder aldrig bältet. 28 procent svarar att de använder bältet ibland.

Motsvarande siffror när man åker bil är att 95 procent alltid använder bältet, 1 procent aldrig och 4 procent ibland. Det är inga större skillnader mellan män och kvinnor, däremot ökar bältesanvändningen på bussen med ökande ålder.

– Vår kartläggning stämmer med bilden vi har och vi har en känsla av att bältesanvändningen ökar, säger Patrik Wadenhed, trafikchef på Swebus. Vi vill att det ska bli lika självklart att använda bältet ombord hos oss som det är när man åker bil.

Bekvämlighet är den vanligaste orsaken till varför resenärerna inte använder säkerhetsbältet. Det är också vanligt att man glömmer bort och av gammal vana låter bli.

Resenärer som inte använder bälte på expressbussen anger följande orsaker:
Bekvämare att sitta utan säkerhetsbälte 56 %
Glömmer bort det 35 %
Av gammal vana låter jag bli 27 %
Tar bara av det för att gå på toaletten 18 %
Jag vill enkelt kunna röra på mig på bussen 18 %
Känns inte viktigt 10 %
Visste inte om att det fanns säkerhetsbälte 4 %
Annat 6 %

Av de kommentarer som de svarande i undersökningen har skrivit framgår det tydligt att det finns en känsla av osårbarhet som gör att vissa väljer bort säkerhetsbältet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)