Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva och Stagecoach på stor shoppingrunda

ADL Enviro 300. I Stagecoach storbeställning av nya bussar ingår modellen med 89 exemplar. Foto: ADL.

ADL Enviro 300. I Stagecoach storbeställning av nya bussar ingår modellen med 89 exemplar. Foto: ADL.

De båda transportjättarna Arriva och Stagecoach har varit på stor inköpsrunda för att förnya sin bussflotta i Storbritannien. Stagecoach har lagt order på 483 nya bussar medan Arriva nöjer sig med ”blygsamma” 232 nya bussar. För Scania innebär Stagecoach beställning en stor framgång.

Stagecoach order omfattar 412 bussar för trafik utanför London, 15 i London, 22 till Megabus.com och 34 till Stagecoach Express. Lejonparten av ordern går till ADL (Alexander Dennis) och dess dotterbolag Plaxton. Det är knappast överraskande med tanke på att Stagecoach grundare och styrelseordförande Brian Souter är storägare i ADL.

Ordern till ADL omfattar 244 helbyggda bussar:

64 Enviro 400 MMC, 89 Enviro 300, 64 Enviro 200 MMC och 27 Enviro 200. Dessutom ska ADL bygga 108 bussar på Scaniachassier. Det är 30 Enviro 400 MMC, 50 Enviro 400 och 28 Enviro 300. Det är för övrigt första gången Enviro 400 MMC byggs på Scaniachassi.

Även Volvo får en del av ordern. Plaxton ska karossera 56 turistbussar från Volvo, åtta av dem vänsterstyrda. Bussarna ska gå i Megabus respektive Stagecoach Express´ expressbusstrafik i Storbritannien och på kontinenten.

Volvo ska också leverera tio B8RLE med Wrightbus´ Eclipse-karosser.

Optare, slutligen, ska leverera 65 Solo.

Totalt investerar Stagecoach i Storbritannien under det närmaste året mer än 80 miljoner pund (drygt en miljard svenska kronor) i nya bussar.

Även Arriva väljer ADL för huvuddelen av de bussar man kommer att köpa de närmaste tolv månaderna.

ADL ska leverera 165 Enviro400 dubbeldäckar och elva Enviro 200 MMC enplansbussar. Vidare ska Wrightbus leverera 50 StreetLites i längder från 8,8 till 11,5 meter. Dessutom ska Optare leverera sex Solo.

Ordern från Arriva är värd drygt 45 miljoner pund, dvs närmare 600 miljoner kronor.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)