Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD bryter in i Europas mesta elbusstad

Nottingham är idag Europas mesta elbusstad med 45 helektriska Optarebussar i trafik. Senare i år utökas elbussflottan med 13 bussar från BYD. Foto: Ulo Maasing.

Nottingham är idag Europas mesta elbusstad med 45 helektriska Optarebussar i trafik. Senare i år utökas elbussflottan med 13 bussar från BYD. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska busstillverkaren BYD, Build Your Dreams, har gjort en inbrytning på den brittiska marknaden för eldrivna bussar. Företaget har fått en beställning på tretton helelektriska stadsbussar med tillhörande laddningsutrustning från Nottingham i norra England. Nottingham har redan tidigare satsat hårt på elbussar, men då har det gällt snäppet mindre bussar från Optare. BYD:s elbuss är en fullstor, 12 meter lång stadsbuss.

Nottingham har finansierat satsningen på ett unikt sätt. 1,4 miljoner pund (ca 18 miljoner SEK med dagens höga pundkurs) kommer från den statliga Green Bus Fund och 2,1 miljoner pund (27 miljoner SEK) kommer från Nottinghams unika parkeringsskatt, Workplace Parking Levy.

Green Bus Fund har årligen delat ut statliga bidrag till företag som förnyar sin bussflotta till fordon med låga emissioner. Nottingham Workplace Parking Levy är en lokal parkeringsskatt som företag som erbjuder sina anställda parkeringsplats måste betala. För varje P-plats som en arbetsgivare upplåter en åt en anställd är skatten 375 pund (ca 4800 SEK) per år. Det är arbetsgivaren som är skyldig att betala skatten.

Jane Urquhart, ansvarig för stadsplanering och trafik i Nottingham: "Elbussar har gett oss minskat buller, bättre luftkvalitet och minskade driftskostnader". Foto: Ulo Maasing.

Jane Urquhart, ansvarig för stadsplanering och trafik i Nottingham: ”Elbussar har gett oss minskat buller, bättre luftkvalitet och minskade driftskostnader”. Foto: Ulo Maasing.

Leveranserna från BYD ska ske sent under det här året och i affären ingår ett omfattande serviceåtagande samt utbildning av förare och underhållspersonal. BYD är idag världens största tillverkare av helelektriska bussar.

Idag har Nottingham 45 helelektriska bussar i trafik.

– De har bidragit till att minska bullret och förbättra luftkvaliteten i staden. Vi är fast beslutna att tillhandahålla hållbara transportlösningar. Då betyder fler elbussar minskade driftskostnader, samtidigt som elbussarna har klara miljö- och hälsofördelar, säger Jane Urquhart, som är borgarråd med ansvar för stadsplanering och trafik i Nottingham.

– För oss är det här en avgörande order. Vi räknar med att andra stora operatörer kommer att följa efter Nottingham, säger Isbrand Ho, vd för BYD Europe.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)