Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två busslinjer hårdkollas i fuskjakt

Ska hårdkollas. Foto: Ulo Maasing.

Ska hårdkollas. Foto: Ulo Maasing.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, ska börja med så kallade storkontroller på vissa linjer i jakt på biljettfuskare. Särskilda insatsgrupper på 8 – 10 kontrollanter kliver samtidigt ombord på utvalda bussar, tunnelbanor och pendeltåg och kontrollerar samtliga passagerare. Kontrollörerna är assisterade av ordningsvakter och i vissa fall även polis, skriver Dagens Nyheter.

SL bedömer att 25 000 personer varje dag åker i SL-trafiken utan att ha en giltig biljett.

Vissa linjer är särskilt utsatta för fusket. I SL:s busstrafik är det linje 179 i Kista i norra Storstockholm och linje 172 i Huddinge i södra Storstockholm.

– Vi kommer att stoppa bussar och kontrollera samtliga resenärer. På buss 179 är det extra besvärligt eftersom bussförarna fått instruktioner av arbetsgivaren Arriva att inte kräva biljett om det blir ordväxling, för att inte utsätta förarna för fara, säger Thomas Silvander, ansvarig för biljettkontrollen på SL till DN.

På pendeltågen kommer linjerna mot Nynäshamn och Gnesta att masskontrolleras och på tunnelbanan röd linje söderut samt blå linje norrut.

4,4 miljoner extra kommer storkontrollerna att kosta. SL räknar med att man varje år förlorar 250 miljoner på biljettfusket.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)