Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hackare formar framtidens kollektivtrafik

Under tre intensiva och koffeinstinna dygn ska hackare från hela världen hitta lösningar för framtidens kollektivtrafik. Foto: Skånetrafiken.

Under tre intensiva och koffeinstinna dygn ska hackare från hela världen hitta lösningar för framtidens kollektivtrafik. Foto: Skånetrafiken.

Under tre hektiska dagar med början på fredagen ska hackare utforma framtidens kollektivtrafik. Det är utvecklare från hela världen som samlas i Lund för att tävla i årets Nordic IoT Hackathon. Av över 50 anmälda lag har fem blivit utvalda för att kämpa om förstapriset. Bakom tävlingen står Skånetrafiken och innovationsorganisationen Mobile Heights, tillsammans med ett flertal partners.

Under den 50 timmar långa tävlingen formar deltagarna nästa generations kollektivtrafik. Uppgiften består av att hitta lösningar som kan underlätta för resenärerna, finna nya sätt till att göra tekniken så attraktiv att de resande tycker det är kul att använda den samt att arbeta fram lösningar för framtida biljettsystem.

Redan i dag finns en mängd idéer över hur man ska kunna göra kollektivtrafiken smartare och mer lättillgänglig. Nu är det dags för lagen att visa hur detta ska tas närmare resenärerna.

Arbetet startades redan under 2014 då Skånetrafiken stod som huvudägare av det hackathon som gick av stapeln på Malmö Högskola. Nu hoppas man att de tävlande lagen ska kunna spinna vidare på detta och utveckla lösningar som kan fungera hela vägen till resenärerna. För att göra detta krävs mer än bara rätt teknik, det krävs också användarvänlighet och något som lockar resenärerna där ute.

– Internet of Things eller sakernas Internet växer explosionsartat. Alla pratar om det framtida uppkopplade samhället, men få har lyckats att presentera lösningar som attraherar användarna och som fungerar tillsammans med en standard. För att lyckas gäller det att både vara först och bäst. Men att enbart ha fantastisk teknologi räcker inte, den måste också vara användarvänlig och inbjudande, säger Linda Malmgren, kommunikationsansvarig på Mobile Heights.

Ansökningar till tävlingen har rasat in från hela världen men bara fem lag har valts ut. Varje lag har ansökt med en idé som ska jobbas ut under helgen. Skånetrafiken och Mobile Heights, tillsammans med partners, står för teknik, sovplatser, mat och stora mängder koffein. De tävlande tar med sig laptops, sovsäckar, kunskap och idéer.

– Vi tror att många fler skulle kunna tänka sig att resa med kollektivtrafiken om det vore enklare. Där ser vi att den teknologi som det här handlar om kan spela en stor roll och vi hoppas att få se ett antal väldigt bra exempel på det under de här dagarna, säger Johan Karlberg, projektledare för framtidens resesystem på Skånetrafiken.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)